Любопитно

Прожекция на „Второто освобождение“ в РИМ – Хасково

Прожекция на документалния филм „Второто освобождение“ и дискусионна среща с творческия екип – режисьорът и съавтор проф. Светослав Овчаров и операторът Светла Цоцоркова организират от 17:30 ч. днес в Регионален исторически музей – Хасково.

Филмът е изграден изцяло от хроники и документи от държавния архив, голяма част от които се показват за пръв път. Лентата разказва за съветската окупация на България от есента на 1944 г. до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история. Този филм трябва да се види, защото историята се гради от автентични факти, а не от пропаганда, коментират авторите.

Продукцията е на Омега Филмс с копродуцент Държавна агенция „Архиви“ и е създаден с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Входът за прожекцията и срещата в РИМ-Хасково е свободен.

ФилмСнощи проф. Светослав Овчаров и операторът Светла Цоцоркова гостуваха с презентация на филма и в димитровградския Дом-музей „Пеньо Пенев“, след което дискутираха повече от час с публиката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
x_X
x_X
14.11.2022 16:23 16:23

Филмът трябва да се гледа, да, но не съм убеден, че широката хасковска общност ще съумее да го проумее. Дано поне младите да го гледат, за да не вярват сляпо какво говорят бабите и дядовците им.

Тук (България, генерално, но и Хасково в частност) животът се движи с 5-60 години след заобикалящия ни свят и понятия като свобода и независимост още нямат почва в съзнанието ни, камо ли в живота ни.

Back to top button