Любопитно

Представиха каталог и филм за 60-годишнината на галерията в Димитровград – ВИДЕО

Юбилеен каталог и филм за 60-годишнината на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ бяха представени снощи в Димитровград, съобщават от общината.

Те са направени по проект на галерията по програма „Визуални изкуства 21“ към НФК. Каталогът пресъздава богатия фонд на галерията с неговите автори, събиран през последните шест десетилетия. Дизайнер на каталога е известният плакетист и художник Люба Томова, носител на тазгодишната голяма награда от Международно триенале на сценичния плакат в София.

Филмът е дело на талантливия хасковски фотограф и кинорежисьор Славян Костов. В него се проследява историята на галерията от нейното създаване до днес в разговор с предишните уредници, художници, общественици, граждани с отношение към изкуството. Авторите бяха представени от уредника на ХГ „Петко Чурчулиев“ Емилия Стоева, която сподели, че работата по този проект и е доставила изключително удоволствие, защото открива по различен начин пред публиката богатствата, които съхранява галерията.

Сред гостите бяха именити художници и преподаватели – доц. д-р. Ненко Атанасов, ръководител на катедрата „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия, директорът на Исторически музей – Димитровград Антоанета Станчева, дългогодишният уредник на галерията Надежда Стойнева, общественици.

Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ съхранява произведения на знакови художници от 60-те години на XX век до наши дни, богата колекция от театрални плакати от първите биеналета на театралния плакат, проведени именно в Димитровград (1980 – 1990). Тук се съхраняват някои от първите произведения на концептуално изкуство в България като „Сандъче-картотека`88“ от Недко Солаков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button