Любопитно

Изложба и грамоти за 40-годишнината на читалище „Пейо Яворов“

Народно читалище „Пейо Яворов – 1982“ в Хасково чества своята 40-годишнина с 4 събития.

Днес в салона на читалището беше открита изложбата „Читалището – слово, вяра, родолюбие“, която включва 500 снимки на групите, техните участия и награди от богатия архив на културната институция. На откриването се представи детска фолклорна група.

ЧиталищеВсички бяха приветствани от секретаря на читалището Росица Димова. Тя връчи грамоти за активно участие в дейността на културната институция на Тинка Янкова, Милка Стоянова, Гюлбие Ахмед, Петя Талева, Донка Паскова, Бинка Райчева, Недялко Диев, Венета Антонова, Марияна Уралова.

По-рано през годината се проведе националният литературен конкурс „Читалището – слово, вяра, родолюбие“, като беше издаден и сборник. Четвъртото събитие, посветено на годишнината е концертът на групите към читалището, който ще се проведе на 9 декември от 18:30 часа в Младежкия център.

ЧиталищеЧиталище „Пейо Яворов“ е учредено през 1982 г. Група ентусиасти от квартал „Поройни“ полагат началото. Избран е управителен съвет с председател Георги Георгиев и секретар Живка Янкова. Общински съвет – Хасково дава на читалището за безвъзмездно ползване сградата на бившия ОФ клуб на квартал „Поройни“.

По решение на ръководството и членовете му на читалището е дадено името Народно читалище „Димитър Захариев“. През 1992 г. то е преименувано на поета Пейо Яворов.

Председатели през годините са Станка Стоянова, Иван Иванов, Мария Янева, Росица Димова, Иво Иванов. От създаването си до днес читалището е стожер на българщина, традиция и култура.

През тези години културната институция посреща млади и стари, които желаят да се срещнат с хубавата книга, прекрачват прага на библиотеката, където 8 000 тома литература чакат своите читатели. Членове и жители на кварталите намират сцена за своите изложби.

В началото първите състави на художествената самодейност са детска театрална група и кръжок по изобразително изкуство, а по-късно хор „Родни звуци“, Група за народни песни. Разкрити са школа за изучаване на английски език и пиано. Група за стари градски песни „Жасмин“, танцов ансамбъл „Южняци“, коледарска и лазарска група, литературна студия „Зорница“. Младежки клуб „Европа“, клуб „Любители на фолклора“, клуб „Мама“, куклено театрална студия „Смехорани“, вокална група „Детелини“.

Много са участията на съставите в общински, републикански и международни концерти, събори и фестивали с множество награди.

Ръководството и членовете на читалището са си поставили като приоритет опазването и съхраняването на българските традиции и фолклор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button