Любопитно

Представиха книгата на отец Димитър „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“

Изследователският труд на свещеника Димитър Евтимов „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“ беше представен в зала „Хасково“, съобщават от общината.

На премиерата присъстваха представителите на българската православна църква, историци, изследователи, членове на духовната общност на Хасково, творци, граждани. Хасковската духовна околия обхваща настоящите Хасковска и Кърджалийска области. Лично рецензентът на научното изследване проф. д.и.н. отец Петър Гарена представи изследването на свещеник Димитър Евтимов. Кметът Станислав Дечев благодари на автора и определи книгата като учебник за историческата ни памет. „Поздравявам ви за намерението ви този труд да стигне до всяко училище, за да знаят децата ни историята на нашите църковни храмове“, каза градоначалникът.

КнигаКнигата е издадена с подкрепата на Община Хасково, Програма „Културни инициативи“ 2022 година. Авторът благодари на общината за финансовата подкрепа и на всички спомоществователи, благодарение, на които този труд е реализиран. Историкът д-р Красимира Узунова определи книгата като слънчев лъч на добротата и човечността, проблеснал във време на тревоги, война и несигурност.

КнигаВ книгата са описани църквите и параклисите в Хасковска духовна околия, която обхваща общините Хасково, Димитровград, Минерални бани, Стамболово, Кърджали, Ардино, Джебел, Момчилград, Черноочене и Кирково. Общо изследваните и документирани енории са 82, храмовете – 85, параклисите – 84.

КнигаВ презентацията на научния труд на отец Димитър участва и неговото семейство. Две от децата му – Теодора и Михаил и техният музикален ръководител Иванка Топузова от вокална група „Зора Зорничка“, поздравиха гостите с изпълнения на български народни песни.

Книга

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button