Регион

В Свиленград вече теглят отпадъците на домакинствата, монтираха ултразвукови сензори

Система за интелигентно сметосъбиране и претегляне на отпадъците вече функционира в Свиленград, съобщават от общината.

Битовият отпадък се тегли в пилотни райони в града. Това са улиците „6-и септември“, „Христо Шишманов“, „Иван Вазов“, „Стефан Стамболов“, „Тодор Каблешков“, „Алеко Константинов“, „Максим Горки“, „Гео Милев“, „Самарско знаме“, „Александър Стамболийски“ №14, екокътовете на булевард „България“ №130 и №132. Включени са и селата Капитан Андреево и Генералово.

На индивидуалните кофи и контейнерите са монтирани 500 транспондера за идентифициране на съдовете и 40 ултразвукови сензора за измерване на обема в тях. Поставят се само на съдовете за битов отпадък, защото такса смет се заплаща за този вид отпадък, а не за разделно събраните отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло, зелени отпадъци.

За да се отчете реално количеството изхвърлени отпадъци от домакинство, освен че съдовете трябва да могат да се идентифицират, трябва и да се заключват, за да са сигурни гражданите, че претегленият отпадък е само от съответния адрес. За тази цел са предвидени гравитационни заключваеми ключалки, като на всички домакинства са раздадени ключове за ползването им.

БоклуциСметосъбиращите машини се оборудват с кантари, които измерват теглото на вдигнатите кофи и контейнери преди и след изпразването им в камиона, бордови компютри със софтуер и принтер.
Информацията от сензорите ще се изпраща в софтуерна платформа и на информационен портал за граждани, където ще се съхранява и анализира. Тази система позволява да се идентифицират контейнерите, които са пълни над определен процент от обема им.

Част от информацията ще е достъпна за потребителите и чрез мобилно приложение с цел проследяване на количествата отпадъци, образувани от тях, и ползваните услуги по сметосъбиране. Информационната платформа е достъпна на сайта на община Свиленград в раздел Екология – секция Система за интелигентно сметосъбиране.

Целта е да се стимулира разделното събиране на обемисти и едрогабаритни отпадъци и отпадъци от опаковки и община Свиленград да се подготви за въвеждането на принципа PAYT (pay-as-you-throw – плащаш, колкото изхвърляш). Чрез този принцип се променя схемата за заплащане на услугите за отпадъци – от заплащане базирано на данъчната оценка на имота към заплащане пропорционално на количеството изхвърлени битови отпадъци.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Антимангал
Антимангал
06.02.2023 21:57 21:57

Хахах, а на мангалите как ще засичате отпадъците?

Back to top button