Хасково

6 100 хасковски работодатели вече декларираха изплатените от тях доходи

Над 6 100 предприятия и самоосигуряващи се лица от Хасковска област вече декларираха изплатените от тях доходи през 2022 г., съобщават от местния офис на НАП. Срокът за подаване на справките е до 28 февруари.

От тази година има промяна в данните, които трябва да се посочат в справката. Заедно с изплатените през 2022 година облагаеми доходи по трудови правоотношения и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски, работодателите трябва да обявят и определени необлагаеми доходи, предоставени от тях. Сред тези доходи са: дадените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2 400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

В справката се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др.

За да улесни подаването на справките, НАП предоставя на сайта си клиентско приложение, в което работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две електронни услуги, достъпни с персонален идентификационен код и квалифициран електронен подпис. Получените в НАП данни от предприятията ще бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button