Регион

„По стъпалата на времето“ спечели конкурса за обновяване на водната кула в Димитровград

Проектът „По стъпалата на времето“ на авторски колектив от архитектите Милена Раева, Ива Митева и Изабел Тодорова е отличен на първо място от журито в открития конкурс за студенти и млади архитекти за идеен проект за обновяване и преустройство на Водната кула в Димитровград, съобщават от общината.

Отличените бяха обявени от председателя на журито арх. Владимир Милков – председател на Камарата на архитектите в България. Шест са подадените проектни предложения. Те бяха защитени по реда на входирането им в общината, като част от представянията бяха онлайн.

Конкурс„По стъпалата на времето“ разглежда Водната кула като монумент с важна роля за историята и идентичността на града. Авторският колектив инспериран от височината и гледката й към целия град, предлага отварянето на кулата за това предназначение. Предложението е и в унисон с типологичните й свойства и пространствените ограничения, последващи от решението за обемно съхранение.

КонкурсСъщевременно и в реверанс към оригиналната функция на кулата, приземният етаж се отваря архитектурно и функционално и става дом на чешма за жителите на града. Предложението за идеен проект се фокусира върху централността. Всички елементи интериорни и екстерирони са ориентирани около формата и обема на кулата. Съществуващата топография на терена е използвана за създаване на два независими входа за респективните функции, като визуалната връзка между всички нива е запазена непрекъсната.

Външните вертикални комуникации диктуват нова конфигурация, вдъхновена от настоящата: игриви стъпала се сливат с платформи, разположени радиално на сградата от една страна, а от друга се създава амфитеатрална зона с пейки. Всичко това е вписано в рампа, свързваща нивата и вървяща по очертанията на подпорната стена на пътя. Зеленият терен се слива с тези пешеходни площи пластично и чрез новоположен паваж, за да превърне този важен градски възел от транзитна зона в място, което е приятно за оставане и по-дълго време.

На второ място журито класира проекта, представен от колектив от две млади архитектки – Цветелина Гаджелова и Пламена Драганова. Те трансформират съществуващото пространство, разбирайки го като „място на паметта“, където всички архитектурни елементи действат като обратими и променливи наслагвания във времето.

КонкурсЛокацията и височината на кулата дават възможност за 360-градусова панорама. В унисон с това младите архитекти предлагат изграждането на наблюдателна площадка от съкло, която да разкрива гледката към града във всичките му посоки. До наблюдателната площадка се стига по вита стълба, следваща формата на кулата. В ядрото на кулата е разположена светлинна инсталация, а дизайнът на осветителните тела по нея е решен така, че визуално да напомня вода/дъжд и да бъде метафорична препратка към оригиналното предназначение на пространството.

Третото място журито определи за проектното предложение на арх. Михаил Дянков, представено в концепцията „Всяка капка има значение“. Целта е интеграцията на Водната кула към пешеходните публични пространства на Димитровград и превръщането й в уникален и разпознаваем символ, посрещащ посетителите на града.

Идеята за намесата е вдъхновена от историческата роля на кулата – съхраняване и използване на водата за нуждите на жп инфраструктурата. Проектът предлага ефективна съвременна интерпретация на тази оригинална функция, като поставя на фокус темата за разумното и устойчиво използване на водните ресурси. Това става чрез преобразуването на сградата в отворено обществено пространство, в което посетителите могат да се информират за историята на Водната кула и ролята на водата в съвременното общество по пътя си към 360-градусовата панорама от наблюдателна площадка на покрива.

Темата за устойчивото използване на водата е отразена и в архитектурната намеса чрез новоизградения резервоар за дъждовна вода в центъра на кулата, който създава въздействаща и модерна визия, но същевременно улавя духа на автентичната историческа роля на сградата.

Кметът Иво Димов благодари на гласувалите граждани на сайта на конкурса. 669 души са се включили с мнение за визията на кулата. Предпочитаният от тях проект е представеният от младите архитектки Цветелина Гаджелова и Пламена Драганова. За техния проект са гласували 25.1% от гражданите.

КонкурсВ журито влизат още проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България, д-р арх. Анета Василева от Университета по архитектура и геодезия – София, катедра „История и теория на архитектурата”, д-р арх. Мила Никифорова от Университета по архитектура и геодезия – София, катедра „Градоустройство”, арх. Нина Танчева – председател на РК на КАБ-Хасково, инж. Снежа Янева-Жекова – председател на Районната колегия в Хасково на Камарата на инженерите в инвестиционното планиране и главният архитект на община Димитровград арх. Елисавета Георгиева. Те оценяваха всички проекти съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства, естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства, единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност.

Според регламента на конкурса освен грамоти отличените на първите три места получават и парични награди, като съответно стойността на наградите е от 3 000 лв., 2 000 лв. и 1 000 лв., а наградата на гражданите е 500 лв.

Участниците в надпреварата бяха арх. Стоян Стоянов, вторият е на арх. Адриан Кашев, третото конкурсно предложение е на колектив от трима архитекти – Милена Раева, Ива Митева и Изабел Тодорова, четвъртото проектно предложение отново е на авторски екип – арх. Цветелина Гаджева и арх. Пламена Драганова, пети се представи арх. Михаил Дянков и шестото предложение е на „Димитровград – градът и неговите мечти“ на арх. Раня Амир Мохамд и арх. Георги Пенев Стойков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button