Любопитно

Подредиха изложба от 33 народни носии в Хасково

Изложба от 33 народни носии беше открита преди обяд във фоайето на Държавен архив – Хасково.

Експозицията „Паметните нишки, втъкани в българските носии, разказват…“ е от колекцията с народни носии на Златка Господинова. Тя разказа, че събира носиите от дълги носии, а е решила да открие изложбата на Първи март, защото празникът и мартениците носят светлина, енергия, жизненост и красота.

Носии„Във всяка носия, женско коланче и риза жената е слагала своето желание и умение. Когато доближиш една носия ти чувстваш дали тя е твоята или не е. Незамисимо, че е на 80 или 100 г., като ги доближиш изпитваш една топлина, която те радва и те изпълва с енергия“, сподели Господинова.

За нея носиите са нещо вълшебно, като са показани такива от Хасковска област и други краища на България. По думите на колекционерката по носиите може да се проследи от къде човек е идвал, като всяка една си има история.

НосииПървите носии са били бели, като тези в Северна България. Колкото повече носиите идвали на юг те ставали по-черни. Отражение давало робството.

„В последните години има обезличаване на българите. Смятам, че трябва да има хора, които да поддържат тази връзка, да носят тези нишки, да ги показват на децата ни и да им разказват“, допълни Златка Господинова.

Изложбата може да бъде разгледана от посетители до 15 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Кичка Михайлова
Кичка Михайлова
01.03.2023 22:53 22:53

Браво Златке, да си жива и здрава.

Огнян Генов
Огнян Генов
02.03.2023 15:12 15:12

БРАВО !!!

Back to top button