Регион

Нарушения и глоби при проверката на 17 автобуса на Капитан Андреево

Проверки срещу нелегалните практики и сивия сектор в туристическите услуги бяха извършени в края на миналата седмица на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от министерството на туризма.

В тях са участвали служители на Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Проверени са 17 автобуса, превозващи туристи в посока Турция. На дружествата е извършена проверка в Националния туристически регистър за регламентирано извършване на туроператорска дейност.

АвтобусиУстановено е, че 12 автобуса пътуват по организирано туристическо пътуване с регистрирани туроператори, на които е извършена проверка в регистъра за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“. Направена е проверка дали туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. Извършена е инспекция в регистъра и на 5 лица, придружаващи туристите, които упражняват професията „екскурзовод“.

Съставени са 16 протокола от Комисия за защита на потребителите съвместно с представител на Министерство на туризма и представител на Икономическа полиция. Има 5 акта на превозвачи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

АвтобусиЕдин от екскурзоводите не е фигурирал в регистъра. Предстои да му бъде съставен акт от Комисията за защита на потребителите. Установено е и нарушение на правоспособен екскурзовод, който не носи на видно място идентификационната си карта и не удостоверява идентификацията си. Изискано е той да представи в КЗП идентификационната си карта.

Установено е, че туроператори не са предоставили ваучери на туристите. Изискано е да ги представят в КЗП в законоустановения срок.

Отделно транспортни фирми извършват превоз на пътници с цел „туристическо пътуване“ без да са вписани в регистъра. По думите на превозвачите пътниците пътуват по редовни линии. На тези фирми при завръщането им обратно в България ще бъде извършена последваща проверка от Икономическа полиция.

На едно дружество, извършващо туроператорска дейност, е установено, че е с прекратена регистрация и ще му бъде съставен акт от КЗП. Трима туроператори ще бъдат поканени от КЗП да предоставят удостоверенията си за регистрация, които не са представили по време на извършване на проверката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button