Хасково

Екопътека на българските ханове и царе ще правят на Кенана

Екопътека на българските ханове и царе ще бъде направена в хасковския парк „Кенана“.

Новата екопътека ще бъде изградена от Ротари клуб Хасково с подкрепата на общината. Туристическият маршрут ще започва от Кът за отдих „Кенана“ и ще продължава до паметника на Цар Иван Асен II.

ЕкопътекаПо продължение на трасето в гората ще бъдат поставени информационни табели с имената на славните български ханове и владетели от Първото и Второто българско царство. На тези табла ще има QR-код, който след сканиране ще отвежда любознателните туристи към специален сайт, където ще има писмена и аудио информация за живота и делото на конкретния владетел.

Идеята беше презентирана в началото на бъдещата нова еко-пътека на Кенана. Ротарианци са категорични, че тази инициатива ще се надгражда, за да се постигне максимална популяризация на славната победоносна битка на Цар Иван Асен II срещу епирския владетел Теодор Комнин.

„През май ще сме готови с еко-пътеката. Планираме да изградим и класна стая на открито в края на маршрута, това е мястото, от където се твърди, че Цар Иван Асен II е наблюдавал битката. Целта ни е на този исторически хълм да се говори за история по интересен и полезен за децата начин“, допълни кметът Станислав Дечев.

Градоначалникът и членовете на Ротари клуб Хасково поднесоха цветя пред паметника на Цар Иван Асен II в село Клокотница по повод 793 години от победата при Клокотница. Повече за битката при Клокотница прочетете Тук.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Rockrider
Rockrider
09.03.2023 18:11 18:11

Затова ли е заличена туристическата маркировка по част от маршрута на сегашната екопътека „Цар Иван Асен II“?
Началото ще е добре да не почва от площадка за дрифтове, а от място с по-добър пешеходен достъп. Или поне с градски транспорт, както е сегашната пътека.

КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
09.03.2023 20:33 20:33

Сложете си скамейките по пешеходната пътека не правете пиар на ТЪПОТО …
И какво прави тоя СТАНЧЕВ там да не е станал ГЕРБЕРАСТ…?

Анонимен
Анонимен
10.03.2023 11:10 11:10

Целият ни град е като екопътека – няма един нормален тротоар. Защо един ден не слезнат от лъскавите си служебни коли и не си направят екоразходка из града , за да видят за какво става въпрос?

Back to top button