Регион

Задържан в акция на ГДБОП журналист: Арестуваха ме преди да разследвам сигнал за купуване на гласове

Журналистът от Харманли Иван Атанасов, който е издател на сайта „Сакар нюз“, е бил задържан за 24 часа при акция на ГДБОП и полицията срещу иманярството. В офиса и дома му са открити предмети, за които се предполага, че са културни ценности.

Акцията е по сигнал и се предполага, че по нея е работено от известно време. Освен Атанасов е задържан още един жител на Харманли. Официална информация за нея не беше съобщена, а беше отразена само в 2 медии, които бяха получили снимки на част от иззетите предмети.

След излизането му от ареста Атанасов коментира задържане си пред Haskovo.info. Иззетите предмети са част от лична колекция, която не е била укривана, а те са били изложени в офиса му. Става въпрос за монети и предмети, които нямат голяма стойност и са събирани през годините назад.

Атанасов свързва ареста си с работата си от последните месеци, когато е публикувал критични материали, свързани с работата на различни институции и местна власт.

Малко преди ареста Атанасов е получил сигнал, че организирано се водят граждани на Симеоновград в Харманли за издаване на нови лични карти. Според сигнала това е свързано с купуване на гласове. Нямах обаче възможност да проверя сигнала, каза днес той и предполага, че това не е случайно.

Според адвоката на журналиста липсват основания за 24-часовото задържане под стража, тъй като той е със съвършено чисто съдебно минало и е съдействал на органите на реда. На този етап няма повдигнато обвинение, а Атанасов ще търси правата си по съдебен ред.

Едва в късния следобед от пресцентъра на прокуратурата съобщиха за арестите. В информацията се казва, че в дома и офиса на Атанасов са открити металдетектори и множество монети и предмети, които имат белези на археологически обекти. При другия задържан също са открити подобни предмети. Разследващ полицай е образувал досъдебни производства. В хода на разследването, и по първия и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда. След събирането на всички доказателства ще бъде извършена преценка за наличието на основанията на закона за ангажиране на наказателна отговорност, допълват от прокуратурата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Повече
Повече
18.03.2023 1:53 1:53

От ясно е тези избори пак са нагласени! Защо не залавят и главните престъпници,от ПП И ГЪРБСДС,от които тръгват парите за гласове??? Прах в очите на хората.Не допускайте тези партии да направят парламен,ще свършим точно за 2г от еврогейското им управление.

Back to top button