Регион

Контрабандно злато за близо 200 000 лв. хванаха на Капитан Андреево

Над 1.6 кг. контрабандни златни накити за 196 822 лева задържаха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ при три проверки, съобщават от Агенция „Митници“.

При един от случаите на 19 март на пункта пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Белгия. Той е селектирано за щателна митническа проверка, при която на две места в шофьорската кабина – в куфар на леглото за почивка и в страничен джоб на шофьорската врата са открити два полиетиленови плика, обвити в прозрачно тиксо, съдържащи златни колиета, медальони, гривни, обеци. Извършената експертиза от вещо лице е установила, че изделията са с общо тегло 1206.90 грама от 21-каратово злато на стойност 154 483 лева.

Златото е задържано, а по случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на прокуратурата. На шофьора е наложена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 4 000 лева, както и забрана за напускане на страната освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

В същия ден при проверка на лек автомобил под мокета под предната седалка са открити прозрачни пакетчета със 155.50 грама 14-каратови златни накити на стойност 14 617 лева. Те били укрити от турския водача на автомобила, който пътувал сам от Турция за Румъния.

Няколко дни по-рано – на 15 март, на пункта на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ като пешеходци пристигнали българска гражданка с малката си дъщеря, които заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране. При извършения личен преглед се установило, че в бельото на двете са укрити общо 294.92 грама златни изделия на стойност 27 722 лева.

Бижутата са задържани, а на нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button