Хасково

В 345 секции в Хасковска област ще се гласува с машина или с хартиена бюлетина

475 са образуваните към момента секционни избирателни комисии в Хасковска област за изборите за народни представители на 2 април, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.

В 345 от секциите ще може да се гласува по избор – с машина или с хартиена бюлетина. Това са секциите с над 300 избиратели. На тези избори няма да има секции с по две машини. Засега секциите, където ще се гласува само на хартия са 130. Те са с под 300 избиратели по списък.

Подвижните секции, в които гласуват избиратели с увреждания са общо 11 в 5 общини в региона. В община Стамболово ще има 4 ПСИК при 163 постъпили заявления, Минерални бани – 3 ПСИК (139 заявления), Хасково – 2 ПСИК (32 заявления и се очакват още), Маджарово – 1 ПСИК (37), Ивайловград – 1 ПСИК (19).

РИК
Добромир Якимов

Прогнозата е до изборния ден да има поне още 5 секции – в болници, социални домове и следствения арест. Те се образуват непосредствено преди вота, като трябва да има заявка за гласуване на поне 10 избиратели.

За изборите се очаква да бъдат доставени 345 машини. Утвърденият тираж на бюлетините е 230 500, като избирателите в списъците са 227 101, колкото бяха и на последните избори през октомври миналата година.

Досега има няколко постъпили сигнала за предизборни плакати, поставени на нерегламентирани места.

През този уикенд предстои онлайн обучение на членовете на секции в региона. На сайта на РИК е качен електронен вариант на протоколите, по който секциите ще могат да проверяват дали са допуснали грешки.

Секциите ще получат и смартфони за заснемането на броенето на гласовете, като при проблем ще имат телефон за връзка със специалист от Информационно обслужване.

Според Добромир Якимов предстоящите избори ще са голямо предизвикателство, защото ще се брои отделно машинното гласуване и това на хартия, след което ще се извършва сборуване. Контролите на последните избори са били 5, а сега са 12.

Въпреки това председателят на РИК очаква протоколите от СИК да бъдат обработени до следобедните часове на 3 април, защото 90% от членовете на комисията са юристи с опит в изборите.

Кандидатите за народни представители са 172 от 21 партии и коалиции. На изборите през октомври кандидатите бяха 209.

Образец Бюлетина

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ги....
Ги....
24.03.2023 9:05 9:05

Дълъг списък с куп.на гласове в маалата .

Back to top button