Любопитно

Хасковската библиотека с ценно дарение за 70-годишния юбилей

Куп безценни подаръци получи Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по случай своя 70-годишен юбилей през април, съобщават от културната институция.

Те са изпратени по пощата от редовната дарителка Вайолет Пенева, която от дълги години живее в немския град Халберщат. През януари тя подари на отдел „Изкуство“ десетки оригинални компактдискове с изпълнения на световноизвестни пианисти и цигулари, както и видеозаписи на прочути опери и балетни постановки.

Най-новото дарение включва няколко изключително ценни книги от личната библиотека на Пенева. Сред тях е оригинално издание на първата „Българска енциклопедия“, съставена и отпечатана през 1936 г. от братята Никола и Иван Данчови. Тя съдържа 35 000 статии с научни понятия, демографски данни, сведения за бележити личности, градове и др. и е най-пълното и актуално за времето си енциклопедично издание на български. Част от дарението са и два луксозни албума на немски за творчеството на ренесансовия гений Рафаело Санти, от чието рождение тази пролет се навършват 540 г.

БиблиотекаФото албум с авторски снимки, изненади за най-малките читатели, картини с репродукция на „Четящо момиче“ на Фрагонар и поздравителен адрес за предстоящия юбилей също очароваха екипа на библиотеката. „Пожелавам библиотеката-юбиляр устремено да продължава активната си просветителска дейност. С вяра в думите „Напред, науката е слънце!..“ и в делото, на което всички Вие сте се посветили, изпращам сърдечните ми поздрави“ – е написала лично в писмото си дарителката.

БиблиотекаВайолет Пенева е професионален музикант, любител-фотограф и страстен почитател на изкуството. Свирила е над 40 г. на контрабас главно в Русенската филхармония и театъра в Халберщат. Роднина е на Хаджи Димитър и на Димитрина Табакова – една от най-добрите ученички на световноизвестната хасковска цигуларка Недялка Симеонова.

Библиотека

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button