Любопитно

Енциклопедия „Тракия“ тръгва към читателя

Излезе от печат първият том на енциклопедия „Тракия“.

Идеята на Тракийския научен институт е отдавнашна. Сега в ръцете на читателя е научно-справочно издание, съдържащо обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни. В редакционната колегия личат имената на авторитетните учени акад. Георги Марков, проф. д и н Светлозар Елдъров, проф. д-р Иван Маразов.

В енциклопедията са публикувани и данни за тракийското движение в Хасковска област, за тракийски войводи, свързани с региона като Пано Ангелов и Георги Кондолов, за автора на текста на песента „Ясен месец“ Яни Попов.

Поместени са статии за родения в Хасково Костадин Карамитрев, дългогодишен председател на Съюза на тракийските дружества в България, за изследователя и автор на трилогия за село Доган Хисар д-р Кирил Бакърджиев, за Георги Сапунаров, днес патрон на хасковското Тракийско дружество. Място в енциклопедията са намерили традиционните тракийски събори, провеждани край Маджарово и на Илиева нива.

Представянето на енциклопедията е тази вечер в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Предстои изданието да бъде преведено на английски език.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button