Хасково

ВиК – Хасково ще чисти кладенците си с нетрадиционна технология

ВиК – Хасково търси фирма за почистване на кладенци.

Дългогодишната им експлоатация е довела до намаляване на тяхната производителност. Използваните досега традиционни методи като промиване, продухване, интензивно водочерпене и други не довеждат до показатели, отговарящи на капацитетните възможности на водоносните хоризонти, посочват от дружеството.

Проблемът се решавал успешно чрез създадената нетрадиционна технология за очистка на тръбни кладенци, базираща се на импулсните методи. Става въпрос за хидро и пневмоимпулси.

Хидроимпулсната обработка се основава на принципа на високочестотни удари, създавани от напора на водна струя. Пневмоимпулсната е на принципа на импулсното освобождаване на сгъстен въздух.

Част от замърсяванията са от естествен характер, като наличие на манган и желязо, което се среща във всички кладенци по поречието на Марица. Манганът полепва по стените на тръбопроводите и намалява тяхното сечение или се утаява в черпателните и напорните резервоари. За такива водоизточници пречистването е задължително, казват от ВиК.

Най-големите вододайни зони в територията на ВиК – Хасково черпят водни количества с такъв характер – ВЗ „Ябълково“ – за Хасково и Минерални бани и ВЗ „Крумска тераса“ – за Димитровград, ВЗ „Лъв“ – за Свиленград и ВЗ „Преславец“ и „Симеоновград“ – Симеоновград.

Прогнозната стойност на поръчката е за близо 70 000 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 11 април.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Митко
Митко
29.03.2023 12:18 12:18

Имаме язовир Кърджали чиста вода няма уран няма кладенци една тръба и се решава проблема стига сте мислили как само да открадне те парите изтрових те народа с този уран

Анонимен
Анонимен
29.03.2023 13:53 13:53
Отговор до  Митко

Язовир Кърджали е промишлен язовир, в който се събират всички тежки метали и отрови по поречието на Арда от Смолянско насам. Водата там никога не е можела да се ползва за питейни нужди и няма да може столетия напред. Дори и в Кърджали пият вода от язовир Боровица, който е на десетки километри от там в планината. А тръбата въобще няма да е една, а ще са удивително много, при това с повече помпени станции от сега с много повече ток. Ако имаш предвид Боровица, тогава е друго, но пак не е много оправдано от гледна точка на разходи.

Last edited 11 months ago by Анонимен
Back to top button