Избори 2023 – Предизборни публикации

Хасковлии защитиха изграждането на писта „Узунджово“

Десетки хасковлии се събраха следобед пред областната администрация в града, за да изразят подкрепата си за пускането в експлоатация на летище „Узунджово“ и изграждането на автомобилна писта.

Предложението на общинския съветник и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС Иван Минев беше прието с впечатляващо мнозинство от 36 гласа от местния парламент на 17 март. След това обаче временно изпълняващият длъжността областен управител Мартин Узунов издаде заповед за връщане на решението за ново обсъждане.

Сред мотивите му е, че е изтекъл 5-годишният срок, в който общината е трябвало да реализира инвестиция на обекта и той трябва да бъде върнат на държавата.

Иван МиневСпоред Иван Минев обаче мотивите на областния управител са твърде неясни. „Казусът е от 2016 г., когато общинският съвет гласувахме и взехме от държавата този имот. В договора никъде няма записан 5-годишен срок. През 2017 г. се промени законът, като вече дават тези държавни имоти на общините с изискването, че ако не се извърши инвестицията след 5 г. те се връщат. Добре, но нашият договор е подписан преди това. За нас кога започва да тече този 5-годишен срок и започва ли въобще да тече. Според мен не, защото не може да се подпиши един договор, да се смени законът и да тълкуват по друг начин договора“, обясни пред събралите се хасковлии Минев.

Той даде за пример парка „10-ти Пехотен родопски полк“, който беше открит преди дни и също е получен по този договор. „И паркът ли ще ни вземат и ще го върнат в предишното състояние в което беше“, запита кандидатът за народен представител и благодари за подкрепата. На площада имаше мотористи и автомобилисти. Носеха се и табла с проекта за пистата.

Иван Минев каза, че без подкрепата на държавата този проект не може да се случи, но изрази несъгласието си да му се пречи на толкова ранен етап. Идеята е за празника на Хасково летище „Узунджово“ да заработи и да се направят обиколки над града с леки самолети.

Той входира в областната администрация становище, с което мотивирано се настоява за отмяна на заповедта на областния управител, с което се връща решението в общинския съвет.

Минев изрази убеждението си, че дори и да се стигне до съд, делото ще бъде спечелено. „Както неведнъж съм казвал, такова съоръжение България ще има, идеята е това да стане в Хасково и за това трябва да сме първи и да настояваме“, завърши Иван Минев под аплодисментите на хората.

Иван Минев

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button