Любопитно

Читалня вече носи името на поет за 70-годишнината на библиотеката в Хасково

Зала „Атанас Ванчев дьо Траси“ се казва от днес Читалня №1 в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Това беше обявено при откриването на кръгла маса на тема „Библиотеката – пресечна точка на наследство и бъдеще“. Форумът е посветен на 70 години от създаването на най-голямата библиотека в регион. В двудневния форум участват заместник-кметът Мария Вълчева и библиотекари от страната.

Идеята читалнята да носи името на поета Атанас Ванчев дьо Траси е на председателя на Гражданско сдружение „Родопско утро“ Антон Атанасов и беше подкрепена от хасковските културни деятели. Всички бяха поздравени от директора на библиотеката Анна Щилянова, която връчи 22 членски карти „Посланици на библиотеката“ на хора, които подпомагат работата на културния институт. Бяха връчени и плакети на библиотекари с кръгли годишнини професионален стаж. Издадена е книга, която отразява последните 20 г. от дейността на библиотеката, а във фоайето е подредена изложба на тази тема. Библиотечният фонд е от над 400 000 тома.

БиблиотекаПоетът Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково на 3 януари 1940 г. 26-годишен заминава да учи във Франция. В продължение на години пътува и опознава културата и литературата на десетки страни по света. За свой дом избира Париж, където живее до края на живота си. Владее френски, руски, арабски, английски, италиански. Негови стихосбирки са преведени на десетки езици. Самият той е изявен преводач – превежда български автори на френски език и чужди автори на френски и руски.

Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите. Лауреат и член на няколко научни академии – българската, френската, бразилската, европейската. Носител е на редица международни и български награди. Награден е с орден „Стара планина“ – І степен за принос в популяризирането на българската култура през 2010 г. През 2016 г. става носител на голямата награда „Александър Паскалев“ на Община Хасково за цялостно творчество в рамките на Литературните дни „Южна пролет“. Атанас Ванчев дьо Траси умира 30 септември 2020 година в Париж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Възмутен и огорчен
Възмутен и огорчен
20.04.2023 12:20 12:20

Името идеално а интериора кога ще се реновира . Срамота е никой да нехае за такова богатство .

Back to top button