Регион

Критично застрашено растение откриха в чешма край Тополовград

В коритото на красива чешма край тополовградското село Мрамор учени забелязаха водното растение гренландия (Groenlandia densa), съобщават от общината.

Този вид е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като „критично застрашен“. Гренландията е многогодишно водно растение, което се опрашва от вятъра. Като представител на семейство Раждавецови, тя има много важна роля за водните екосистеми.

В миналото този вид е бил изключително широко разпространен. В последните години обаче се счита за изчезнал от повечето места, в които се е срещал в миналото, а единствените му известни находища у нас са в Сакар.

В средата на месеца Българска фондация Биоразнообразие проведе експедиция за отчитане на биоразнообразието в чешми и малки водоеми в Сакар. В нея се включиха и д-р Емилия Вачева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Росен Василев от БФБ.

Експедицията посети ценни места на територията на община Тополовград, в които бяха наблюдавани интересни и редки обитатели от групата на земноводните и от растителното царство.

ЕкологияВъв временен водоем близо до връх Вишеград бяха намерени екземпляри от вида гребенест тритон на Буреш (Trirurus ivanbureschi), а в чешма край село Черепово – от вида малък тритон (Lissotriton schmidtleri). Наблюдавани бяха също източна дървесница (Hyla orientalis), жълтокоремна бумка (Bombina variegata) и голяма водна жаба (Pelophylax ridibundus).

ЕкологияТова многообразие от видове обаче е под заплаха, защото част от чешмите и язовирите в община Тополовград са почти или напълно пресъхнали.

Проектът „Микро влажни зони – извор на живот за дивата природа и хората“ ще положи началото на възстановяването на тези ценни места, които в условията на засушаващ се климат стават все по-ключови за биоразнообразието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button