Регион

Хасковските тракийци на събор в Одрин

Голяма група от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково днес пътува за Одрин.

Там за пореден път ще се състои традиционният Национален тракийски събор „Св. св. Константин и Елена“ в едноименната православна църква. В храмовия празник ще участват и други тракийски дружества от Хасковска област.

В деня на Светите Равноапостолни цар Константин и царица Елена тракийци ще поднесат цветя пред паметника на родения в Лозенград екзарх Антим I, поставен от Съюза на тракийските дружества през 2010 г. в двора на църквата.

Догодина се навършват 155 години от построяването на българския православен храм, който днес е център за култура и духовност. Наскоро там приключи ремонт, направен с дарителския жест на хасковския бизнесмен Веселин Недев, за който Haskovo.info писа.

Достолепният храм бе домакин на пътуващата изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, организирана от Генералното консулство на България в Одрин, Фондация „Българска екзархия“ в Истанбул и Интернет радио „Татковина“.

Хасковски бизнесмен с щедро дарение за български храм в Одрин

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button