Любопитно

Певец с хасковски корен в ролята на Св. Йоан Рилски Чудотворец

Музикалната поема „Рилският пустинник“ бе изпълнена снощи на сцената на Софийска опера и балет. В спектакъла участва талантливият бас-баритон Атанас Младенов, който е с хасковски корен.

В поетичната творба, създадена през 1937 г. от писателя Тихомир Павлов, се разказва житието на Св. Йоан Рилски Чудотворец. Поемата остава в забвение до миналата година, когато композиторът и диригент отец Кирил Попов я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение да я възстанови.

Атанас Младенов се превъплъщава в образа на младия Йоан. Цялото произведение има едно послание към хората – да търсят светлината и вътрешния си мир, казва младият оперен певец. Възрастният Йоан е въплътен от популярния актьор Ириней Константинов като говорна роля. Диригент е Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

ПевецСв. Йоан Рилски Чудотворец е считан за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския, патрон на българските будители.

Със спектакъла „Рилският пустинник“ се отбелязват 70 години от възстановяването на Българската патриаршия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button