Любопитно

Юбилеен детски празник „Здравей, лято!“ край Каснаково

Х-ти юбилеен детски празник „Здравей, лято!“ се организира на 4 юни от 10 ч. на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково.

Идеята е да се популяризира и социализира единственият паметник на културата от национално значение в община Димитровград. Предвидена е богата и разнообразна програма, която включва театрално представление, аниматори, традиционната „Сцена на талантите“, забавни спортни състезания, 7 творчески ателиета-работилници и кулинарна изложба, подготвена от НЧ „Искра 1926“ в Каснаково.

„Безопасна приказка“ от Илия Деведжиев, с режисьор Гълъб Бочуков, ще представят актьорите Русалина Майноловска, Маринела Георгиева и Георги Краев. Спектакълът е на Театрално-музикален център – Кърджали, като по достъпен, интересен и запомнящ се начин напомня на децата правилата за движение и как да се пазят и пазят другите от неприятни пътни произшествия.

Традиционно „Сцената на талантите“ ще даде възможност на всички желаещи деца да се изявят. Предварително записване не е необходимо, като то ще става на място, до сцената. Водещ ще е актрисата Тянка Господинова.

Аниматорите тази година са актьорите Олааф и Пиги с костюми маскот от парти-агенция „Слон Балон“ в Пловдив. Те ще забавляват децата и желаещите ще могат да си направят снимки с тях. Освен това, са осигурени надуваем замък и влакче за най-малките.

Ателиетата-творчески работилници на терен ще бъдат: Грънчарство – с Ивайло Господинов от Димитровград, Дърворезба – с Цанка Стоянова и Георги Георгиев от Димитровград, Рисуване на лицата на децата (фейс пейтинг) – с Десислава Иванова и Тети Попова – сценографи от Пловдив, Приложно изкуство – изработване на гривни и кукли от хартия с Елица Маринова от Пловдив, Приложно изкуство – изработване на гривни с Веселин Николов от Пловдив, Живопис – с Академия за таланти – Димитровград, Рисуване на керамични чаши със специални бои – с Академия за таланти – Димитровград.

Спортните състезания – отборни и индивидуални, подготвят общинският съветник Валентина Кунева и Христо Тодев. Наградите за победителите са торти.

Лекция за Светилището ще представя археологът от Исторически музей – Димитровград Нели Кръстева.

Специално участие в програмата на празника и този път ще има читалището в Каснаково. Жените от културната институция, които в предишните издания на „Здравей, лято!“ учиха децата да предат и да сноват, уредиха на Светилището музей на открито с традиционни носии, сечива, уреди от нашето минало и пяха народни песни, тази година ще почерпят децата с кулинарна изложба на баници, сладки и други местни специалитети. Изложбата те посвещават на 10-годишнината на празника за децата от община Димитровград.

Безплатен транспорт е организиран от автобусната спирка южно от Автогарата в 9:30 часа в Димитровград. Безплатен транспорт е предвиден и от села, които са заявили повече от 10 деца за участие, както и за деца от Меричлери.

Както всеки път са осигурени безплатни сандвичи, минерална вода, сладолед, балони и тениски за участниците. Организатор е Коалиция „Движение Заедно за промяна“. Празникът е финансиран изцяло от общинските съветници на коалицията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button