Хасково

Измерват въглеродния оксид на пасивни и активни пушачи в центъра на Хасково

Безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи се извършва от инспектори на РЗИ до сградата на общината в Хасково.

Измерванията стават с апарата „Smoker lyzer“ и ще се извършват от 11 до 13 часа. За нормални се считат стойности до 3 на въглеродния оксид и до 1.2 на карбоксихемоглобин в кръвта. Доброволци от младежкия Червен кръст раздават листовки на минувачите.

В ранния следобед в Градската градина ще има интерактивно занятия с ученици от СУ „Васил Левски“, съвместно с Превантивно-информационен център по наркотични вещества – Хасково. Предвидени са и награди.

ЦигариПроявите са свързани с отбелязването на Световния ден без тютюнопушене – 31 май. Кампания е насочена за повишаване на осведомеността относно вредните и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето. Мотото тази година е „Отглеждайте храни, а не тютюн!“.

ЦигариВ световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

В България 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи – мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Остава без промяна фактът, че 14.3% от анкетираните са започнали да пушат на 10-15-годишна възраст.

Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

Министерство на здравеопазването напомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ) в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button