Хасково

Облекчават достъпа до месечните социални помощи

Облекчават се условията за достъп до месечни социални помощи и помощи за отопление, съобщават от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Хасково.

Това става възможно с влезлите от 1 юни в сила изменение и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане – помощите вече са обвързани с линията на бедността, която е 504 лв.

Отпада изискването за размера на жилището. Изискването лицата да не са регистрирани като ЕТ и да не са собственици на капитала на търговско дружество се променя на „да не осъществят дейност като ЕТ и да нямат участие в капитала на търговско дружество“. Отпада и изискването лицата да не притежават движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи и се регламентира, че доходите от движимо и недвижимо имущество за всеки член на семейството не трябва да надхвърля линията на бедност.

Намалява се срокът, в който лицата не трябва да са извършвали прехвърляне чрез договор за дарение или заплащане на недвижим имот от 5 години на 2 години. Предоставя се право на студентите и учениците от частни училища да получават месечни социални помощи. Намалява се срокът за задължителна регистрация в дирекция „Бюро по труда“ на безработните лица в трудоспособна възраст от 6 месеца на 3 месеца. Към тези, за които не се изисква регистрация в ДБТ са добавени лица, които учат във висше училище по специалност, за която е предвидена само редовна форма на обучение. Изискването за 3-месечна регистрация в ДБТ не се отнася и за лицата, които са се регистрирали в ДБТ в едномесечен срок от завършване на средното си образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Намалява се срокът за полагане на обществено полезен труд от 14 дни по 4 часа, на 40 часа месечно, както и санкциите при повторен отказ за полагане на обществено полезен труд – срокът, в който е направен отказът се намалява от 5 години на 3 години. Срокът, за който лицето се лишава от правото на социални помощи се намалява от 2 години на 6 месеца.

Регламентирани са нови целеви групи за подпомагане с месечни помощи по чл. 9 и нов ред за определяне на диференцирания доход, като определеният размер на месечната помощ на семейството се редуцира при неизпълнение на определени условия: дете от 4 до 16-годишна възраст не учи, дете от 16 до 18-годишна възраст не учи и не е регистрирано в ДБТ в едномесечен срок от навършване на 16 години, дете от 4 до 18-годишна възраст е допуснало 5 или повече неизвинени отсъствия или отсъствия без уважителни причини от предучилищното образование за съответния месец, на детето не са извършени задължителните имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното му състояние.

Създават се две нови помощи: по реда на чл. 11а – целева помощ за срок от 3 месеца в случаите, когато безработно лице или безработен член на семейството, получаващо месечна помощ по чл. 9, започне работа и по реда на чл. 16в – месечна целева помощ в размер на 504 лв. (линията на бедност) за покриване на първоначалните нужди на младежи от 18- до 21-годишна възраст, напуснали за първи път социална или интегрирана здравно-социална услуга от резидентен тип.

С постановление от 31 май на Министерски съвет за изменение и допълнение на правилника за прилагане на Закона за закрила на детето се приемат промени в размера на финансовите помощи за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда от 1 юни.

Съгласно измененията размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност за съответната година, а не, както е в момента – с гарантирания минимален доход.

Повишава се максималният общ размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини и в приемни семейства.

Увеличат се и месечните средства за отглеждане на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.

С промените се регламентира още, че след осиновяване на дете, през първата година от следосиновителния период, посещенията от представител на Дирекция „Социално подпомагане“ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година – поне по един път на три месеца.

Еднократна помощ в размер на 300 лв. ще получат родителите на всички деца в 1, 2, 3, 4 и 8 клас.
Помощта ще се предоставя и независимо от вида на училището – държавно, общинско или частно.

Документи се приемат в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, а крайният срок е 15 октомври.

Помощта се изплаща на два пъти, като 50% от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Помощта ще се възстановява, ако: детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване съответно на първи, втори, трети, четвърти и осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, ученикът е допуснал в рамките на един месец от учебната година отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button