Хасково

Теглят 7 млн. лв. кредит за линеен ускорител на болницата по онкология в Хасково

Специализираната болница по активно лечение по онкология, която е 100% на Община Хасково, да проведе преговори с Фонд ФЛАГ за осигуряването на дългосрочен заем в размер до 7 038 195 лв. за закупуването на линеен ускорител предлага с докладна до общинския съвет кметът Станислав Дечев.

Общинските съветници трябва да дадат съгласие общината да бъде включена в договора за кредит в качеството си на солидарен длъжник и управителят на болницата д-р Матей Матеев да подпише договора за кредит.

Д-р Матеев и председателят на общинския съвет Таня Захариева обясниха на пресконференция, че кредитът ще се погасява 20 г. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 18 месеца с начална дата месеците август – септември 2023 г. до първото тримесечие на 2025 г.

Сегашният апарат за лъчетерапия „Терабалт“ е от 2012 г. и му остава около година – година и половина живот. Линейният ускорител е съвременна технология, при която няма радиоактивност и облъчване на пациентите. Той е по-щадящ за болните, обясни д-р Матеев.

Управителят на болницата уточни, че животът на линейния ускорител е 15 – 17 г. В момента повечето пациенти, които имат нужда от такава терапия пътуват до Пловдив и Стара Загора.

Д-р Матеев допълни, че през 2021 г. не е стигнал финансовият ресурс на фонда за Хасково. Сега обаче има одобрение и трябва да има съгласие от общинския съвет.

На 3 юли от 12 часа в зала „Хасково“ ще се проведе обществено обсъждане, на което ще присъстват представители на Фонд ФЛАГ и медицински специалисти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Шкхэ
Шкхэ
19.06.2023 15:51 15:51

Колко % е лихвата?

Попов
Попов
19.06.2023 19:37 19:37

Дали ще усвоим парички за нови колички ?

Back to top button