Любопитно

Още 13 черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Още 13 испански черни лешояди пристигнаха през юни в Източни Родопи.

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопи, след като първата група птици бе освободена в края на 2022 г. Завръщането на вида се осъществява като част от програмата за възстановяване на популацията от черни лешояди в българската част на планината, осъществявана от екип на Фондация „По-диви Родопи“, Българското дружество за защита на птиците, испанската неправителствена организация GREFA.

Дългото 3300-километрово пътуване на птиците от редкия вид през почти цяла Европа отне три дни. To завърши след като птиците бяха внимателно пренесени в индивидуални кутии за превоз и транспортирани до техния нов дом. Екипът от експерти ще бъде неотлъчно до тях през следващите дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в добро състояние. Лешоядите бяха временно настанени в специално изградена адаптационна волиера, където ще прекарат следващите няколко месеци, докато свикнат с новият си дом.

ПтициПтиците ще бъдат освободени обратно в дивата природа тази есен. Новата група се очаква да се присъедини към вече освободените през миналата година птици и да сформират колония. През следващите години се очаква да се освободят още птици като част от текущата програма по възстановяване на гнездящата популация на черния лешояд в българската част на Източни Родопи.

Повечето освободени черни лешояди през 2022 г. се справят добре и се приспособиха към живота и новия си дом в Източни Родопи. В същото време бяха построени 13 изкуствени гнезда, които да бъдат използвани от птиците.

Освободените птици успешно се социализираха с другите два вида лешояди в района, хранят се заедно и извършват и по-дълги пътешествия. Едната птица прелетя до Румъния и се завърна обратно, а други от освободените лешояди извършват редовни посещение в съседни райони – Западни Родопи, Сакар, Странджа, Стара планина.

„За съжаление има и загуби – през последните 6 месеца, изгубихме две птици поради незаконен отстрел, една поради сблъсък с ветрогенератор и четвърта птица, която загина от изтощение“, коментира Добромир Добрев, координатор и експерт по лешоядите от БДЗП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button