Хасково

Електроенергията поскъпва с близо 4% от 1 юли

С 3.78% поскъпва от 1 юли електроенергията за абонатите на ЕВН. Това става с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Средно поскъпването в страната за следващия едногодишен ценови период е с 4.37%. За „Електрохолд“ е предвидено увеличение с 4,24%, а за клиентите на „Енерго Про“ – с 5,43%. В цените са включени и цените за мрежовите услуги.

Първоначалните разчети на комисията предвиждаха увеличение в размер на 3,63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица изток“ – 2, с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения.

Комисията приложи регулаторни механизми, които позволиха увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа, посочват от КЕВР.

Битовите клиенти имат възможност за самоотчет на електромерите към 1 юли при новите цени на електроенергията, съобщават от ЕВН. Както при всяка смяна на цени досега, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни включително и потребление по нови цени от 1 юли.

Самоотчитането се извършва по желание на клиентите без да отменя регулярния месечен отчет от страна на дружеството. Клиентите, които желаят да се възползват от тази възможност, следва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли в декларация, която се попълва в EVN Офис.

Приемане на декларациите ще се извършва в периода 1 юли – 4 юли включително. При попълването се посочват номер на измервателна точка и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2023 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2023 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР.

За всички битови клиенти, които не пожелаят да отчетат сами електромерите си към 1 юли 2023 г. ще важи друг принцип. Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през юни 2023 г. до 30 юни 2023 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период. Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 юли 2023 г. до датата на отчитане през юли 2023 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане, допълват от ЕВН.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button