Любопитно

Роди се първото за годината зубърче в Източните Родопи

Роди се първото за тази година бебе зубърче в Източните Родопи, съобщават от фондация „По-диви Родопи“, която от 10 г. полага усилия да върне този рядък вид в естествената му среда.

Майката на последното попълнение е женска на име Премия, която е родена в зоопарка в Братислава, Словакия. През 2020 г. заедно с още една млада женска от унгарски зоопарк се присъедини към стадото. Въпреки че са родени в зоопарк те успешно се приспособиха към дивия живот в Източните Родопи, за което свидетелства и новото потомство.

„Адаптирането на животни от зоопаркове в дивата природа е истинско предизвикателство – да се научат да оцеляват, да следват стадото, да намират и усвояват естествена храна. Едва когато родят и успеят да отгледат малко в природата смятаме, че те успешно са преминали този период“, споделя Христо Христов, експерт във фондацията.

Новото попълнение в стадото първо е „хванато“ от фото-капани, разположени на територията на ДУ „Студен кладенец“. След като се присъединят към групата за новороденото започват да се грижат и по-младите женски.

С последното попълнение зубърското стадо наброява 15 животни и вече заема и своето важно място в изграждането и поддържането на мозаечния ландшафт на Източните Родопи, който е ключов за изключителното разнообразие и богатство на растителни и животински видове.

Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button