Любопитно

Експонат от Изворово редом до прочутото Вълчитрънско съкровище

Регионалният археологически музей в Пловдив, съвместно с Националния археологически институт с музей при БАН вчера откри изложбата „Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи“.

Сред подредените 166 културни ценности е и експонат, намерен край харманлийското село Изворово. Златното съкровище е открито през лятото на 2008 г. при редовни археологически разкопки, ръководени от археолога Борислав Бориславов.

Огърлицата впечатлява със сложно съставеното златно мънисто в центъра, което прилича на къпина. Уменията, вложени при изработката, и естетиката на бижуто разкриват много познания, вкус и прецизност на работата, казват специалистите.

ИзложбаИзложбата в Пловдив дава представа за паметния момент в човешката история – откритието на бронзовата сплав. Комбинирайки мед с калай, древните хора отключват възможности за нечуван напредък и задават нова посока за развитие на своя свят.

Акцент в експозицията са тринадесетте златни съда от световно известното Вълчитрънско съкровище: в миналото символ на престижа и властта, която е имал неговият древен притежател, а днес – незаменим извор за майсторството, културата и живота на хората от късната бронзова епоха.

Изложбата е отворена за посетители до 18 ноември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button