Регион

400 000 лв. обезщетение от АПИ заради загинали съпрузи при наводнение в Хасковско

Агенция „Пътна инфраструктура“ е осъдена и заплати близо 400 000 лв. обезщетение на наследниците на загиналите Недялка и Георги Бойчеви от Димитровград, които преди 11 г. паднаха с колата си във водите на река Улудере заради скъсан мост между маджаровските села Малки Воден и Бориславци. Телата им бяха издирвани няколко дни.

Решението е на Софийския градски съд, а дело продължи 10 години. Водилата делото адвокат Керанова потвърди пред Нова, че от документ на АПИ – контролен лист за техническото състояние на моста, е имало обяснения, че той е бил подронен, имало оголена и корозирала носеща арматура. Това според юриста доказва, че бездействието на АПИ е причина за инцидента със семейството.

Въпреки констатациите, от АПИ не са предприели нужните действия за осигуряването на моста, построен през 1884 година, като от пускането му в експлоатация, реално той не е бил ремонтиран. Напротив, през 2011 г. в същия контролен лист било написано, че е в добро състояние.

След трагедията в харманлийското село Бисер и района това е единственото дело, заведено срещу АПИ, за неизвършен ремонт и лошо поддържан път.

Обезщетението е платено на сина на загиналото семейство Георги, който живее в чужбина.

Haskovo.info припомня, че при наводненията на 6 февруари 2012 г. в Бисер и региона загинаха 10 души. Разследването за причините за трагедията мина през хасковската, военната, върховната и пловдивската прокуратура. В Харманлийския районен съд започна дело, като единствен обвиняем е тогавашният областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Междувременно над 30 са делата, спечелени от пострадалите срещу Община Харманли. Именно общинското ръководство тогава хората определят като виновно за последствията, тъй като не били уведомили навреме хората за идващата опасност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button