Любопитно

Академик и минен инженер написаха книга за „Марбас“

Излезе от печат книгата „Марбас“. Нейни автори са почетният гражданин на Димитровград акад. Васил Сгурев и инж. Пенко Ганев, преминал всички стъпала – от механик на участък до генерален директор на въгледобивното предприятия. В 248 страници те са събрали съдбата на мините и работещите в тях миньори.

Авторите дават общи сведения за мините в Западно-маришкия каменовъглен басейн (Марбас) и характерните особености на тяхната технологична схема, производствено-технологичните резултати от въгледобивната дейност. Проследено e развитието на мините Марица и Вулкан в село Марийно, сега квартал на Димитровград.

Описани са бита на миньорите и техните семейства през различни периоди от време, възникването на нови мини след Втората световна война.

Книгата съдържа сведения за проблемите, свързани с техническия прогрес, за поставените национални трудови рекорди, както и за нерадостната процедура по техническата ликвидация на мините.

Допълнение към детайлното изследване са списъци на генералните директори на Марбас, на удостоените със званието „Герой на социалистическия труд“. Публикувани са и редица фотографии, запечатали живота и труда на работещите в Марбас, обзори и отчетни документи, списък на специфични минно-геоложки термини.

Посланието на книгата е, че тежкият, опасен и почтен труд на маришките миньори не е бил напразен, че той заслужава огромно уважение. Големи промишлени обекти от близкото минало като ТЕЦ-овете Вулкан, Марица 1, Марица 3, Циментовият завод Вулкан са работили с лигнитни въглища, добити в Марбас.

Книгата за почти 120-годишната история на Западномаришкия каменовъглен басейн ще бъде представена в Димитровград на 29 август в рамките на програмата за отбелязване на празника на града.

Михаела Филева ще пее за празника на Димитровград – ПРОГРАМАТА

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button