Любопитно

Две жени почистиха района на вековно дърво, нападнато от иманяри

В продължение на 10 дни две жени почистиха района около вековното дърво Тенчовия дъб край димитровградското село Бодрово.

Петя Йорданова и Татяна Димитрова от Сдружение „Бодра мисъл“ са отделили време, тъй като мястото било занемарено и обрасло с храсти и тръни. За последен път е почиствано през 2016 г., когато е изградена и ограда около стъблото.

Тенчовия дъб е вековно дърво на 743 години, което през 2016 г. е номинирано за наградата „Дърво с корен“ и печели второ място.

Петя Йорданова и Татяна ДимитроваПрез 1980 г. клоните на дъба са орязани за огрев и затова в Държавен вестник брой 79 пише, че дървото е с височина 4,60 м и обиколка 4 м. С времето короната му се възстановява, но през 2000 г. дървото е похитено от иманяри. Направен е разрез в стъблото и след това клон е завързан за трактор и дървото е разцепено на две. За щастие то оцелява, разказват от сдружението.

При последното почистване двете жени се натъкнали на ново похищение от иманяри. До дървото имало дълбок ров от багер.

„Ние мислим, че забележителности, като Тенчовия дъб трябва да бъдат пазени и обгрижвани. Ще се стараем дървото да бъде поддържано и в бъдеще и да не се допуска да бъде в такъв занемарен вид, в какъвто беше. Титанът на село Бодрово изпъкна отново с красота и величие и се вижда отдалече“, казват от сдружението.

За Тенчовия дъб Татяна Димитрова е написала и кратък разказ – „Монолог на едно дърво“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.08.2023 14:32 14:32

Браво на жените, шапка им свалям и Господ здраве и дълголетие да им даде! Само можем да се учим от техния пример и дано повече хора имат такова самосъзнание, че трябва да се пази и поддържа, а не да се руши, тогава България отново ще се изправи на крака! Още веднъж браво и поклон пред тези жени!

джо
джо
25.08.2023 11:47 11:47

шапки им сваляме…но има и отговорни институции,които отговарят за чистотата…кмете..заплата вземаш..засрами се…жените се трудят за радост на орките,които са на помощи…от нашия джоб…и отново ще са изс…т на метеното,защото мразят чистотата и редът…

Back to top button