Спорт

Божидар не стигна до финала в Будапеща

Харманлиецът Божидар Саръбоюков не успя да се класира за финала на скок дължина при мъжете на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща, Унгария.

Сребърният медалист в дисциплината от еврошампионата до 20 г. в Йерусалим преди 10 дни постигна 7,74 м в най-добрия си втори опит при квалификационна норма от 8,15 м., съобщава bgathletic.com.

19-годишният възпитаник на треньора Димитър Карамфилов от Харманли започна със 7,59 м, а в третия си опит постигна 7,73 м. Така Саръбоюков остана на 0,48 см от личния си рекорд от 8,22, който постигна в Израел и с който подобри националния рекорд за юноши до 20 г. Сега българинът завърши на 21-во място от общо 39 атлети.

Божидар призна, че е имал проблеми с разбега си в квалификацията и това му е създало проблеми за по-добър резултат. Младият талант, който дебютира на планетарен шампионат при мъжете обяви, че е амбициран още повече за бъдещето.

„Имах голямо желание да вляза във финала, но наистина атмосферата на световно при мъжете е доста по-различна от по-малките състезания. Не смятам, че нещо съм се уплашил, точно обратното – бях още по-нахъсан, след като видях толкова голяма публика. Все пак тепърва трупам опит, смятам, че има още много неща да се изгладят. Явно европейското се получи добре, защото точно тогава съм се чувствал перфектно.

Всички 12 финалисти направиха опити над 8 м, а с подобрен върхов резултат за сезона първи влиза Уейн Пинок от Ямайка – 8,54 м.

Квалификацията обаче не мина леко и за големите имена в сектора. Олимпийският шампион Тентоглу от Гърция трябваше да чака до последния си трети опит, за да си гарантира финала с 8,25 м.

Световният първенец от Орегон 2022 Ванг от Китай, който скача непосредствено преди Саръбоюков, също влезе сред първите 12 с третия си опит. Той се нуждаеше от най-добрия си резултата за сезона от 8,34 м, за да си осигури участието в битката за медалите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван
Иван
24.08.2023 7:35 7:35

Време е да смени треньора,за да постигне големи успехи,иначе до тук с този треньор.

Back to top button