Хасково

Въпроси за канализация, паркове и харчове при обсъждането на проектобюджета на Хасково

Проектът за бюджет на Община Хасково за 2023 г. беше представен по обяд и подложен на обществено обсъждане. В него участваха няколко граждани и политически организации.

Haskovo.info припомня, че той е с рамка в размер на 145 572 023 лв., което е с над 25.5 млн. лв. повече от рамката на миналогодишния бюджет. Кметът Станислав Дечев коментира, че общината за пръв път е поставена в ситуация да приема новия бюджет за годината през септември. Причината е закъснялото гласуване на държавния бюджет.

Той посочи, че през изминалите месеци голяма част от заложеното през годината вече е изпълнено. Общината няма кредити, както и просрочени задължения. В същото време приходите вървят добре и кметството има средства за изпълнение на своите проекти, допълни кмета.

Бюджет
Осман Вели

Осман Вели попита Дечев защо от три етапа за изграждане на канализацията на квартал „Болярово“ не е завършен още първият, като улици не са асфалтирани, няма шахти и тротоари. Кметът отговори, че от ВиК не са могли да подменят водопроводната мрежа по улиците с нова канализация, което възпрепятства асфалтирането. Въпреки това от кметството са обявили обществени поръчки за подмяна на канализация, водопроводи и преасфалтиране за близо 8 млн. лв., за да може проблемът да бъде решен.

Президентът на баскетболен клуб „Хасково“ Здравко Марков поиска 30% увеличение на парите за спортните клубове заради високата инфлация. Дечев каза, че е предвидено завишение на средствата.

Георги Иванов от Сдружение „Активни за гражданско общество“ се обяви за повече контрол при разходването на средствата, събрани от гражданите и за децентрализация на общините. Градоначалникът каза, че през НСОРБ се правят опити за постигане на децентрализация, но засега безрезултатно.

Предприемачът Марин Райчев от местната инициативна група „Спаси Хасково“ коментира, че заложените приходи на общината са недостатъчни, за да се постигне по-добра градска среда. Той се обяви за по-високи цели на общинската администрация, каквито не се виждали през този консервативен бюджет.

БюджетБизнесменът посочи, че усвояването на заложените средства през миналата и тази година досега е съответно 30% и 20%. Райчев попита и дали в бюджета са предвидени средства за парк „Лебеда“, който след смяна на наемателя се очаквал да остане без пейки и детски съоръжения, защото те били на старата фирма.

Дечев каза, че за парка нямало да се стигне до този сценарий. Кметът каза, че усвояването на средствата е над 50%, което се дължало главно на това, че имало обществени поръчки, които се бавят заради обжалване.

Мартин Узунов от „Спаси Хасково“ се обяви за привличането на повече инвеститори, разкриването на нови работни места и разработването на бившето летище „Узунджово“ като индустриална зона. Дечев отговори, че след пандемията от коронавирус инвеститорите са много малко и отчете такива главно в изграждането на соларни паркове. Той заяви, че общината е готова да си сътрудничи с държавата и на него да се изградят например терминали за облекчаване трафика през Капитан Андреево или инсталации за зелен водород, които да захранват нови производства в района.

Драгомир Колев от „Спаси Хасково“ предложи в бюджета да се предвидят около 450 000 лв. за подробните устройствени планове на 13 села, за довършване на плановете за регулация и застрояване на жилищните райони „Кенана“, „Куба“, „Изгрев“ и „Хисаря“, както и изработване на инвестиционен проект за реконструкция на хасковската река и удължаване на булевард „България“ за свързване с източната индустриална зона. Парите можело да дойдат от предвидените спортни игрища зад закрития плувен басейн, които да се оставят за следващата година.

Общинският председател на БСП – Хасково Камен Тодоров се обяви за делегирани бюджети на селата, както и за ремонти на улици и мостове в тях. Кметът отговори, че имало предвидени пари за селата.

Очаква се през септември проектобюджетът да бъде внесен за разглеждане в общинския съвет.

Част от стратегическите обекти, включени в капиталовата програма за тази година са:

  • Енергийно ефективна модернизация на система за външно осветление в град Хасково в размер на 326 800 лв. и в селата на общината на стойност 729 727 лв.,
  • Изграждане на Закрит плувен комплекс в Хасково на стойност 1 364 129 лв.
  • Изграждане на открит спортен комплекс до новопостроения Закрит плувен комплекс в Хасково на стойност 470 230 лв.
  • Основен ремонт на комплекс от спортни игрища в ОУ „Л. Каравелов“ и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ на обща стойност 289 254 лв.,
  • Реконструкция и разширение на ДГ №17 “ Иглика“, ул. “ Червена стена“ №3 и на ДГ № 18 „Осми март“, ул. “ Щерю Вапцаров“ № 9а на обща стойност 586 353 лв.,
  • Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в Хасково на стойност 1 489 080 лв.,
  • Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Узунджово на стойност 533 580 лв.,
  • Основен ремонт на общински пътища и мостови съоръжения за 250 598 лв.,
  • Общ устройствен план на община Хасково на стойност 422 400 лв.
  • Реконструкция и възстановяване проводимостта на р. Хасковската, участък „Запад“, на стойност 2 828 988 лв.
  • Рехабилитация и реконструкция на подход към монумент «Св. Богородица» на стойност 144 023 лв.,
  • Реконструкция на тротоари с обособяване на паркинги и тротоари по ул. “ Булаир“, ул. “ Генерал Колев“ и ул. „Криволак“, в размер на 613 708 лв.
  • Благоустрояване на междублокови пространства бул. «В. Левски», кв. «Орфей» в размер на 1 088 277 лв.
  • Вътрешна водопроводна мрежа с. Маслиново на стойност 553 499 лв.
  • Инвестиционен проект във фаза „идеен проект“ за изграждане на югоизточен и югозападен обход на град Хасково на стойност 35 940 лв.
  • Уличен канализационен колектор по ул. “ Акация“, на стойност от 82 848 лв.
  • Изграждане на канализационна мрежа за отпадни води и възстановяване на уличното платно на улица „Враца“, в кв. „Хисаря“, на стойност 337 169 лв.
  • Основен ремонт на етаж 3 от Пневмофтизиатрично отделение към СБАЛПФЗ – Хасково на стойност 66 776 лв. и други.

Бюджетът на Хасково с ръст от 21%, канят гражданите да дадат предложения

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

10 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлийка
Хасковлийка
28.08.2023 15:50 15:50

Да разбирам ли, че всеки, който е присъствал и направил предложение, се взема предвид и ще влезе в бюджета! А, къде е стратегията на Общината за развитие на района; какво ще коригират; какво ще подновят и т.н. Въпроси и отговори пред хора с отегчени физиономии и цялата администрация на Общината! Така не се върви напред! В Бюджета за 2024г искам да видя стратегия за развитие 3-4 години напред; одобрени планове за ремонти; планове за развитие; планове за облекчаване живота на хората! Бюджетът не е само цифри и проценти, а политика!

Винету Касабян
Винету Касабян
28.08.2023 16:02 16:02

Добре се е изказал г-н Райков, парк Лебеда ужким се поддържа, но не е точно така, един от спортните уреди е строшен от доста време и арендаторът отказва да го поправи, говорил съв веднъж с него, каза че го е поправял но пак го чупели, лъже! трябва да се смени арендатора и новият да поддържа всички уреди и парка в състоянието за което са предвидени

Дурмуш
Дурмуш
28.08.2023 16:49 16:49

Къде е шефа на Кв.Република защо не присъства да поиска от Кмета да се изчистят камари сметове от квартала, да се асфалтира някоя улица.А не само по изборите да лъжат хората и то много нагло.

Анонимен
Анонимен
28.08.2023 16:54 16:54

Много е интересно как преди избори се появяват хора да коментират, предлагат и настояват, щото много милеят за града, а през другото време ги няма

мнение
мнение
28.08.2023 18:39 18:39

Този Райков нали спечели новата концесия на парк Лебеда ? Заради него се маха сегашния наемател че на всичкото отгоре иска общината да му слага пейки !

редовен клиент
редовен клиент
28.08.2023 19:53 19:53
Отговор до  мнение

Новият арендатор на този парк има намерение да строи, а не да поддържа зелена площ и детска площадка. Затова сега се ерчи на общината, щото не му излезнаха сметките. Имал мераци и кмет да става, че да си строи където поиска

ГЕРБ
ГЕРБ
28.08.2023 19:52 19:52

Улици на вилна зона Кенана. Така че на 2-3 места (лозя,градини ) да има лесен достъп.При пожар и града ще изгори.Станчо мисли , Станчо не мисли

Стар Хасковлия
Стар Хасковлия
29.08.2023 10:11 10:11

„Спаси Хасково“ изглежда спасява себе си. Инж. Драгомир Колев търси работа за фирмите си, но платена от Общината. Марин Райков беше доверено лице на ексобластният управител Христо Василев и тогава добре се пооблажи. Сега изглежда, че чрез „Спаси Хасково“ иска да продължи да се облажава.

Спортист
Спортист
29.08.2023 11:32 11:32

„Парите можело да дойдат от предвидените спортни игрища зад закрития плувен басейн“ да вземем игрищата на децата, за да може някои да си оправи положението и да си нагласи фирмичките!

Тротил
Тротил
03.09.2023 23:51 23:51
Отговор до  Спортист

Едно стадо овце колкото и да мисли ,все трева ще пасе! Виц!

Back to top button