Хасково

Дарение от Хасково пътува за българското училище в Истанбул

Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково днес изпращат поредната пратка за българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

В навечерието на новата учебна година децата ще получат раници и ученически пособия. Този път дарителите за осъществяване на благородната идея са кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер, безнесменът и общественик Гюнер Сербест, лекарското семейство Карамфила и Тодор Тодорови – потомци на тракийски бежанци, които сега живеят и работят в Германия.

Благодарни сме за техния жест, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество. Хасковските тракийци неколкократно са подпомагали дейността на българското неделно училище с учебници, пособия, художествена литература, справочници, вещи за училищната етнографска сбирка, припомня Haskovo.info.

ДарениеПросветното средище в Истанбул е създадено по инициатива на генералното консулство на България в Истанбул с цел запазване на националното самосъзнание и българската културна идентичност на българите в града край Босфора. То е наследник на първото българско училище в Цариград, открито през 1857 г.

С лиценз от Министерството на образованието и науката, то предлага обучение по български език и литература, история, география, култура и традиция на България в подготвителна група, начален, прогимназиален и гимназиален етап за деца, говорещи или неговорещи български език. В програмата на училището са включени и допълнителни дейности по рисуване, музика и фолклорни танци, организират се културни мероприятия, концерти, а също опознавателни екскурзии.

Наскоро три петокласнички получиха награди „Пазители на българщината“ от IX Национален ученически конкурс “ Вазовата България“, обявен от къщата-музей на народния поет в Сопот.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button