Спорт

Неделно училище в Италия пази паметта за хасковска хандбалистка

Българското неделно училище „БулгаринА“ в Пескара, Италия, откри своята десета учебна година. То е създадено през 2014 г. за деца, живеещи в района на областта Абруцо.

В основата на неговото основаване е изявената хасковска хандбалистка Снежана Тончева (1958-2017). Тя е състезателка и шампион за девойки на град Хасково през 1977 г., участвала е на Световното първенство за жени в Дания, има над 200 мача с националния тим.

През 2006 г. в Италия Снежана Тончева създава българо-италианската културна организация „Българи в Абруцо“. След време, в отговор на нуждата на децата от системни знания за България, тя открива в град Пескара и училище „БулгаринА“.

ХандбалДнес училището предлага изучаване на български език, литература, история и география на България в присъствено обучение по програмата на българското Министерство на образованието и науката. Просветното средище осигурява удостоверение за завършен клас, признато от МОН, както и обучение по български език като чужд по Общата европейска езикова рамка.

ХандбалТази година асоциация „Българи в Абруцо“ заедно с училището организираха конкурс за детски рисунки „Природните чудеса на България“. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и с участието на над 200 деца от 6 до 18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button