Регион

Извадиха валута за над 1 млн. лв. от газовата бутилка на кола

Недекларирана валута за 1 297 517 лв. е открита при три проверки на излизащи от страната превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

Най-голямото количество валута е открито при инспекция на лек автомобил, който пристигнал на пункта на 27 септември. Колата е управлявана от мъж с двойно гражданство – българско и турско, който пътувал сам от България за Турция.

По метода „анализ на риска“ тя е селектирана за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка се е установило, че газовата бутилка в багажното отделение е пригодена за тайник, в който са укрити пакети с еврови банкноти. Общото количество на откритата недекларирана валута е 522 710 евро с равностойност 1 022 331 лева

ВалутаДен по-рано на пункта пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Великобритания за Турция. Турският шофьор заявил, че не пренася акцизни стоки, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. При извършената щателна митническа проверка след демонтиране на тапицерията в задната част на шофьорската кабина инспекторите открили 83 410 британски лири с равностойност 187 468 лева.

По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на прокуратурата.

ВалутаТретият случай на открита недекларирана валута е при проверка на автобус, който пристигнал на пункта на 22 септември в 7:10 часа с турски водач. В превозното средство пътували втори шофьор, стюард и 12 пасажери. Всички те декларирали пред митническите служители, че пренасят единствено личен багаж.

Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка. Под шофьорската седалка, е открит полиетиленов плик, обвит с прозрачно тиксо, съдържащ 1016 банкноти в купюри по 200, 100, 50, 10 и 5 евро. Намерената недекларирана валута е общо 44 850 евро с равностойност 87 718 лева. Установено е, че валутата е на 34-годишния стюард, на когото е съставен акт по Валутния закон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Истината
Истината
30.09.2023 8:10 8:10

Само тази митница може да ни оправи държавата но , кво да се прави крадци много не можаха да се нахранят!!!

Back to top button