Регион

Увеличен мигрантски натиск и 100 задържани каналджии, инспектираха оградата на границата

Председателят на горната камара на австрийския парламент Волфганг Соботка и председателят на парламента Росен Желязков инспектираха оградата на българо-турската граница.

Те провериха дали оградата е двуредова и с какви технически средства се опазва външната граница на Европейския съюз. Визитата е ключова, защото именно Австрия и Нидерландия са двете държави, които все още спират България по пътя й към Шенген, въпреки че страната ни покрива критериите.

Службите отчетоха, че през тази година мигрантският натиск се е увеличил, като са задържани над 100 каналджии. Граничните полицаи са предотвратили близо 160 000 опита на незаконни мигранти да влязат в страната. За същия период на миналата година предотвратените опити са над 115 000.

Ограда1 242 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България през 2023 г. Продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти, сред които преобладават граждани на страни от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница на вход са от Сирия – 629, Мароко – 200, Афганистан – 199, Ирак – 80.

При опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1 968 граждани на трети страни. Най-натоварена на изход през периода остава българо-сръбска граница, където са задържани 88% от лица, предприемащи опити за нелегално преминаване.

ОградаСъс 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г. – 8 364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4 013.

С 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, а с 15% повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.

Ограда„Впечатляващи резултати. Тези хиляди опити за проникване в страната показват, че предизвикателството е огромно“, коментира Волфганг Соботка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button