Регион

Съдът отмени такса смет в Димитровград за 2023 г.

Тричленен състав на Хасковския административен съд отмени текстове от решение на Общински съвет – Димитровград от 22 декември миналата година с които е определен размерът на таксата за битови отпадъци за 2023 г. за населението на Димитровград и село Бодрово.

Магистратите са констатирали, че е било допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, изразяващо се в ограничаване възможността на жалбоподателя за участие в производството, тъй като преди приемане на акта не били обсъдени подадените от него възражения и искане, посочват от ХАС.

Съдът е приел, че нарушението на процесуалните правила е довело и до нарушение на материалния закон, доколкото от обсъждането на постъпилите възражения и искане е могло да последва постановяване на административен акт с различен правен резултат.

Приема се и че общинският съвет е определил по-висок размер на таксата от необходимия такъв за покриване на материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата. Също така, в противоречие с чл. 3, ал. 5 от ЗДДС и член 13, параграф 1 от Директива 2006/112 в план-сметката били заложени разходи за предоставяне на услугите, формиращи таксата, с отчисления за ДДС, допълват от съда.

Незаконосъобразно били определени разходите по дейностите сметосъбиране и транспортиране, предвид калкулиране на същите на база предвидените в план-сметката всички налични съдове тип „Бобър” и тип ”Кофа”, в това число и тези, които са били заявени индивидуално. Това на практика води до задължаване населението на Димитровград да заплаща таксата и за индивидуално заявените съдове, а същите е следвало да бъдат изключени, доколкото ТБО за тях се заплаща по друг ред и от конкретни лица, посочват съдиите.

ХАС е приел също, че незаконосъобразно в разходната част на план-сметката за Димитровград и село Бодрово била включена 10% печалба в полза на външните изпълнители на обществени поръчки за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Случаен данъкоплатец
Случаен данъкоплатец
16.10.2023 22:51 22:51

И сега какво?
Изобщо има ли компетентни прависти в Общински съвет Димитровград?
Или само фръцкала по сборове и по седенки на селските мегдани
Председателят на Об съвет Димитровград срамува ли се?
Очакваме да ни върнете над взетите данъци с лихвитееее

Бай Ставри
Бай Ставри
18.10.2023 20:50 20:50

Този чекиджия е редно вече да се задържи и осъди. Чакам го с нетърпение в Пазарджишкия затвор, ще стягаме свадба с него. 👍😉Стига е тормозил населението на общината.

Back to top button