Регион

28 селища в Хасковска област с необичайно висок брой искания за гласуване по настоящ адрес

28 населени места в Хасковска област попаднаха в списък на МРРБ с 343 селища, където има необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес преди местните избори на 29 октомври.

На второ място в страната е димитровградското село Бодрово, където общо новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а 132 са исканията за гласуване по настоящ адрес, което прави 40% ръст спрямо населението с избирателни права от 281 души. На първо място в страната с 60% е карнобатското село Сигмен.

От Хасковска област в списъка са още селата Рогозиново – с 23% ръст на заявленията за гласуване, Хлябово – 22%, Мрамор – 21%, Сталево – 19%, Белица – 15%, Иваново, Навъсен, Бориславци и Манастир – по 14%, Българска поляна, Елена и Върбица – по 13%, Княжево, Златоустово, Крум, Поляново и Синапово – по 12%, Николово, Маджарово, Плевун, Царева поляна и Долно Белево – по 11%, Каснаково – 10%, Срем и Горно Войводино – по 9%, Козлец – 8%, Динево – 7%.

Регионалният министър Андрей Цеков вече е сезирал за проблема министър-председателя акад. Николай Денков. Той информира премиера, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата – такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

При такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай, че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване, посочват от МРРБ.

БодровоИмало е проверка на прокуратура в Бодрово по сигнал, преди този на регионалното министерство. На този етап няма данни за нарушения на Изборния кодекс, но тепърва ще се извърши щателна проверка, за да се установи дали има документна измама.

Хората в селото разказват, че масовата регистрация е инициирана от няколко от кандидатите за кмет и основно от един от тях. Голяма част от новорегистрираните са настанени в едни и същи имоти.

От Община Димитровград обясниха, че регистрирането по настоящ адрес се извършва на база представени документи, съгласие от собственика на имота, договор за наем и документ за собственост и те нямат правно основание да отказват подобна регистрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button