Хасково

Стотици членове на секции преминаха обучение преди вота в Хасково

Стотици членове на секционни избирателни комисии преминаха днес обучение в хасковската спортна зала „Дружба“ преди вота на 29 октомври.

Проблемните места при попълването на протоколите и видеонаблюдението им бяха обяснени от представителите на Общинската избирателна комисия и Информационно обслужване. В обучението се включиха и служители на пожарната и полицията.

Председателят на ОИК – Хасково Добромир Якимов каза например, че макар и рядко, може да има избиратели, които да се откажат да гласуват за кмет на община или кмет на кметство. Тогава следва желанието им да се отрази под чертата в протокола, защото после при броенето няма да излезе броят на подписите с този на намерените бюлетини.

ОбучениеАко отново име дефектни машини или ролки, които пускат бяла или зацапана бюлетина, тя трябва да бъде прикрепена към протокол, а с 2/3 мнозинство от членовете на секцията избирателят да бъде допуснат да гласува повторно, защото няма отразен вот, а активното избирателно право е по-висша степен от техниката, допълни Якимов.

ОбучениеТой е доволен, че този път няма да има сбор и първо ще се отчита хартиеният вот, а след това машинният. Сумирането на данните ще става в изчислителния център в ОИК в спортна зала „Дружба“.

Обучение за работа с машините е качено в интернет страниците ЦИК и ОИК. Що се отнася до телефоните, с които ще се извършва видеонаблюдението, този път нямало да има тестово излъчване в събота.

ОбучениеОт общината заплащат по 40 лв. за обучението, като многото желаещи бяха разделени условно на две групи от 10 до 12 часа за членовете на секции с номера от 1 до 80 и от 13 до 15 часа за СИК с номера от 80 до 149.

Подобни обучения се провеждат и в останалите общини на Хасковска област.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГЕРБ
ГЕРБ
21.10.2023 12:43 12:43

Най големите манипулации на изборите ги вършат точно тия Двамата екземпляри Д.Я. и Гергана.

Тротил
Тротил
21.10.2023 14:03 14:03

Пари на вятъра

Back to top button