Любопитно

110 години от разорението на тракийските българи отбелязват в Хасково

В навечерието на Деня на народните будители Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия -2008“ в Хасково откриха изложба от книги на тема 110 години от разорението на тракийските българи.

Страниците им напомнят за жестоката съдба на българите в Източна и Западна Тракия, които през късното лято и ранната есен на 1913 г. са подложени на гонения, разорение и физическо унищожение. Стотици хиляди бежанци намират подслон в България, а техните потомци съхраняват спомена за погрома заедно с тъгата по своя бащин край и родов корен.

Централно място в експозицията заема книгата „Разорението на тракийските българи през 1913 година“ на проф. Любомир Милетич. През 1918 г. той публикува своя труд като неопровержимо доказателство за нечуваните дотогава злодеяния. За разлика от много други научни, документални и мемоарни публикации на тази тема, тази книга е писана по „горещите следи“ на престъпленията, чрез лични разговори с жертвите, с посещения в разорените села включително в хасковския край.

ТракийциПрез 2003 г. излиза второ издание на книгата, станало реалност с финансовата подкрепа на община Маджарово. Издател е Тракийският научен институт – филиал Хасково. Идеята книгата да влезе в повече български домове е на Димитър Шалапатов, тогава председател на Регионалния съвет на тракийските дружества.

ТракийциПодредени са трудове на проф. Светослав Елдъров, доц. Георги Граматиков, Стоян Райчевски и други видни историци, изследователи на тази част от българската история. Изложени са проучвания на български села, пострадали през злокобната 1913 г., сред които Съчанли, Доган хисар, Балъкьой. Показани са и художествени произведения на Ивайло Балабанов, Петър Василев, Иван Енчев и други автори.

ТракийциЦелта на тази изложба е да напомни на съвременниците, че тракийският погром няма равен на себе си в новата ни мъченическа история. Този факт да се знае от всички българи, да се изучава наравно с Батак, Перущица, Брацигово – това е днес повикът на потомците на тракийските бежанци от всички краища на България.

Изложбата е и част от програмата ни за отбелязване на 15-годишнината на читалище „Тракия 2008“, каза председателят на настоятелството инж. Димитрийка Христова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button