Любопитно

Димитровградчани станаха съучредители на Литературния клуб „Ваня Петкова“

Литературен клуб на името на голямата българска поетеса и преводач Ваня Петкова (1944 – 2009) беше учреден в близкото село Езерово. Сред съоснователите са димитровградските поети Петко Каневски и Демир Демирев, както и скулпторът Гроздан Грозев.

Събитието се състоя в къщата – музей на Ваня Петкова, където поетесата прекарва последните десет години от живота. В този период тя идваше и до Хасково и често се отбиваше в редакцията на тогавашния вестник „Хасковска Марица“. Паметната плоча, поставена на къщата днес, е дарена от община Първомай.

Литературната вечер откри дъщерята на Петкова, журналистката, поетеса и преводачка Оля Ал-Ахмед с въздействащото стихотворение на нейната майка „Плодородие“. 21 поети от Ямбол, Стара Загора, Казанлък, Първомай, София, Димитровград четоха свои стихове.

ЛитератураПоетът Демир Демирев дари на музея сборник със стихове на български поети, включващ и стихотворение на Ваня Петкова. Книгата му е била подарена лично от поетесата през далечната 1963 г.

Ваня Петкова печата за първи път през 1959 г. – есе и стихотворение във вестник „Средношколско знаме“. Космополитна личност в българската поезия и преводната литература, тя оставя повече от 20 книги. Нейни стихове са преведени на 13 езика, включително на японски и на арменски език. В Езерово написва последните си творби, сред които стихосбирката, посветена на популярния американски актьор Джони Деп – „Пиратски стихове“, както и романа „И ние сме България“, издаден посмъртно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button