Регион

Изграждат зона за близо 100 непридружени деца в бежанския център в Харманли

Представителят на Детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) в България – Кристина де Бройн, посети Регистрационно-приемателния център в Харманли. Поканата беше отправена от председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Повод за визитата на Кристина де Бройн е техническото изграждане на трета сигурна зона за непридружени деца чужденци в най-големия приемателен център към Агенцията. Зоната ще е с капацитет 98 места за настаняване, а дейността по техническото ѝ изграждане се осъществява от Международната организация по миграция (МОМ) в България, по проект на UNICEF Bulgaria с подкрепа от Швейцарския департамент по миграция.

Изграждането на Зоната цели да подкрепи настанените непридружени деца, търсещи международна закрила в РПЦ-Харманли и по никакъв начин не предвижда увеличаване на общия му капацитет, който към момента е 1 676 места за настаняване, уточняват от ДАБ.

Приемателните центрове на ДАБ при МС разполагат с две „Сигурни зони“, които се управляват от Международната организация по миграция в България и координира работата в тях с екип от социални работници, които предоставят 24 часа в денонощието грижа и подкрепа на децата.

По време на визитата си в Харманли Кристина де Бройн се запозна и с дейностите, които националните и международни неправителствени организации изпълняват, за да подпомогнат социалната, културна и икономическа интеграция на търсещите международна закрила, които са в процедура за предоставяне на бежански или хуманитарен статут в центъра.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button