Любопитно

Над 1200 участници очакват на „България танцува“ в Димитровград

Над 1200 участници се очакват на XVII-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци – класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува`2023“ в Димитровград.

Конкурсът ще се проведе от 10 до 12 ноември в спортна зала „Младост“, а танцьорите ще се представят в 48 състезателни категории. 46 формации и рекорден брой индивидуални изпълнители от цялата страна са заявили участие в конкурса. Към тях ще се присъединят и гости от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов.

Надпреварата е разделена в две направление – „Любители“ и „Професионалисти“ – за деца, които учат в националните училища по изкуствата. Заявените танци са 780.

В журито са Проф. д-р Антон Андонов – ръководител на катедра „Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и балетмайстор и солист на Ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Желка Табакова – хореограф-режисьор, завършила е Държавен институт за театрално изкуство ГИТИС – Москва, Русия, преподавател в АМТИИ – Пловдив и Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ – София, Цветанка Гергинова – водещ учител и хореограф с повече от 20 годишен опит, световно известният балетист и преподавател Виталий Емилияненков, хореограф-режисьорът Раул Торес и известен балетист от световно известната кубинска трупа Тропикана, Татяна Янева – прима-балерина и артистичен директор на балета на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и Небойша Славкович – зам.-председателя на сръбската танцова федерация и международен съдия.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Организатори са общината и Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ с ръководител Тихомир Митев. Тридневната танцова надпревара ще започне в петък със солови изпълнения. В съботния ден от 11 часа е планирано официалното откриване и тогава ще се представят дуетите и малките групи. В неделя ще бъде представянето на формациите и официалното награждаване, когато ще бъде връчена и Купата на Кмета, която се присъжда за цялостно представяне на колектив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button