Хасково

Литургия и курбан за Свети Мина в параклиса до строящия се манастир край Димитровград

Българската православната църква почита днес паметта на Свети Мина – покровител на семейството.

Светецът е известен чудотворец и закрилник на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител също на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля и жените. Затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на своя дом.

Имен ден празнуват Мина, Минка, Минко, Виктор и Виктория.

ПразникПо традиция архиерейският наместник Георги Тодев и отец Атанас отслужиха литургия в параклиса „Свети Мина“ до строящия се манастир в местността „Дурхана“ край Димитровград. За здраве беше раздаден курбан.

ПразникРомео Костадинов разказа пред Haskovo.info, че строителството на манастира продължава вече 36 г. През турското робство на това място е имало манастир и сега той се възстановява върху старите основи.

ПразникДо параклиса има аязмо на Свети Мина. Мястото е посочено от светеца на Василка Славова от село Добрич. Водата от аязмото е лековита.

Костадинов е решен с общи усилия и с помощта на дарители да се завърши манастирът, към който ще трябва да се направи хубав път.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button