Хасково

Започват полицейски проверки в Хасковско, хиляди глобени при последната акция „Зима“

Традиционната акция „Зима“ започва на 15 ноември в Хасковска област, съобщи началникът на Пътна полиция Димо Чобанов.

Тя ще е разделена на три етапа. Първият е от 15 до 24 ноември и е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Акцентът е към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., като ще се следи за изправността на пътните превозни средства.

Втория етап „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и е насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. На 19 ноември ще се отбележи и Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Финалът на втория етап е на 4 декември.

Акция
Димо Чобанов

Насочеността на третия етап на кампанията – „Безопасно шофиране през зимата“ е към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на шофьорите спрямо пешеходците, като ще продължи до 14 декември.

За периода от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. на територията на Хасковска област са станали 84 катастрофи със 146 пострадали. Загинало е едно дете, а 216 от катастрофите са с материални щети.
За същия период са констатирани 21 048 нарушения, като са издадени 1390 акта, 3931 фиша и 15 592 електронни фиша за превишения на скоростта.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ

От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм!

Не забравяйте да смените водата с антифриз!

Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност!

Проверете дали парното на автомобила е в изправност!

Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил!

Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво. Уверете се, че сте снабдени с вериги за сняг и с въже за теглене!

Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство!

Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка!

При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо! Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана!

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлия
Хасковлия
14.11.2023 14:43 14:43

Акция Скрий се в храстите !

Ерол
Ерол
14.11.2023 20:31 20:31

По правило се мери дълбочината на протектора в средата на гумата или в периферията???

Ерол
Ерол
14.11.2023 20:33 20:33

Полицейските патрулки как са с гумите?? Може ли Диана Русинова да им премери грайфера?

ЕКС ченге
ЕКС ченге
15.11.2023 20:24 20:24

Чобанов,това за грайфера е и въпрос на парички и т.н…
Другаде е болен въпроса,обърнете внимание на бул.Г.Раковски какво става,дрифтове
какви гонки,какво каране на моторетки на задна гума,форсажи на мощни коли до изключване на оборотите на двигателя на пределни обороти.Двете кръстовища на РАКОВСКИ и Г.Кирков и движението по ДУНАВ е някъв АД… А това че някой бил с 3 мм.грайфер на гумите е …

Mad Drifter
Mad Drifter
16.11.2023 10:01 10:01
Отговор до  ЕКС ченге

Чобанов отлично го знае, се правят, че не знаят и ходят да дебнат другаде.. Да не настъпят когото не трябва…

Кв. "Каменни"
Кв. "Каменни"
16.11.2023 9:59 9:59

Какъв е планът за актове – колко броя трябва да направи една смяна?

Back to top button