Любопитно

Хасковският театър „Дани и Деси“ на фестивал в Тайланд

Хасковският театър „Дани и Деси“ заминава за Тайланд, където е поканен да участва в Световния фестивал на куклените иновации.

Както Haskovo.info писа, представянето на престижната сцена е подкрепено от програма „Мобилност и развитие“ на Националния фонд „Култура“. Фестивалът започва на 21 ноември с обучителна програма. Водещи специалисти от САЩ, Хонконг, Филипините и България, представена от Таня Евтимова, актриса и режисьор, ще ръководят куклени работилници за деца, ученици и актьори.

На 23 ноември е началото на спектаклите, с които гостуват прочутият Театър на сенките от Турция, Националният център за куклено изкуство в Тунис, трупи от Китай, Испания, Тайван, Франция, Индонезия, Ситгапур, Виетнам. „Дани и Деси“ фигурира на афиша с две представления на спектакъла „Бавна приказка“ по текст на Магда Борисова в изпълнение на Николета Стефанова. Заглавието идва от приключенията на охлювчето Мууди, което е най-бавното охлювче в цялата гора. Сценичната адаптация и режисурата са на Таня Евтимова, музика – Деси Димова, сценография и кукли са дело на инж. Атанас Евтимов.

ТеатърОрганизаторите от УНИМА – Тайланд (Международен Съюз на куклените дейци) са подготвили изненада за участниците. В последния ден, 26 ноември, всички заедно ще отбележат традиционния празник Лой Кратонг. Всеки ще пусне в реката ръчно украсена кошница или ритуален съд със запалени свещи като благодарност към Богинята на водата Хонгкха. Гледката на всички отплаващи към хоризонта светлинки е магическа и дарява надежда за по-добро бъдеще. Красивият празник привлича любопитството на всеки гост с колорита и позитивния си заряд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button