Регион

Българското неделно училище в Одрин вече носи името на отец Александър Чъкърък

Българското неделно училище в Одрин вече носи името на отец Александър Чъкърък, като признание за апостолското дело на свещеника, който е създател на просветното средище, духовен водач на българската общност в Одринска Тракия и патриот.

Неделното училище в Одрин започва дейността си през 2017 г. като курс по български език за деца от общността на българските граждани. Първите участници са 20 деца. През 2019 г. по инициатива на Генералното консулство на България прераства в училище. Тази учебна година учениците са вече 56. За приетите деца от други градове като Текирдаг и Къркларели е организирана отделна паралелка, която се обучава дистанционно във виртуална класна стая.

Разнообразни извънкласни дейности предлагат изучаване на български народни танци, часове по изобразително и приложно изкуство и др. Традиционни за неделното училище станаха празниците за тържествено откриване на учебната година, 3 март, 24 май, Коледа, Цветница, Великден.

Александър ЧъкъръкТракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково периодично изпращат ученически пособия за децата, припомня Haskovo.info. В началото на учебната година училището с името на отец Чъкърък получи книжни издания, дарени от Института за литература към Българска академия на науките.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button