Хасково

Без промяна в размера на такса смет в Хасково за 2024 г.

Не се предвижда промяна в размера на таксата за битови отпадъци за 2024 г. в община Хасково, става ясно от план-сметката за разходите от таксата през следващата година, която предстои да бъде одобрена от общинския съвет.

Предвижда се такса смет за населението на Хасково и местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“ да остане 3.5 промила, а за имотите в зона V – 2 промила. За жилищните имоти в селата таксата е в размер 5 промила, а за нежилищни имоти на предприятията – 13 промила.

За осигуряване на дейностите по управление на битовите отпадъци в план-сметката за 2024 г. са предвидени 15 150 080 лв. Планираната събираемост е в размер на 12 404 100 лв.

Към настоящия момент не е налична база и методология за определяне размера на такса битови отпадъци въз основа на количеството им, се посочва в докладната на кмета Станислав Дечев. При действащата на територията на община Хасково система за събиране на отпадъци, точното отчитане на генерирания обем отпадък от всяко домакинство или лице е възможно само в случаите, когато те са единствен ползвател на съответните съдове за отпадъци. Този метод е възможно да бъде прилаган в случаите, когато съдовете за отпадъци са персонални за всяко домакинство.

Сметосъбирането на значителен процент от населението на общината обаче е организирано чрез съдове за групово ползване. В определени точки на територията на населеното място са разположени определен брой съдове с различен обем, които се ползват от домакинствата в района. Практиката показва, че съдовете в даден квартал или място се ползват от съседни домакинства. При групово ползване на съдовете за смет освен домакинствата, те се ползват и от офиси, магазини и др. нежилищни имоти. При това положение не може да бъде определен обема на генерираните отпадъци от отделния ползвател, допълват от общината.

Публичното обсъждане на План-сметката ще се проведе на 5 декември от 12.00 ч. в зала „Хасково“.

Докладна

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.11.2023 8:45 8:45

ЗАЩО ТЪРКАТЕ ВЪПРОСА СЪС БЕЗПЛАТНИЯ ПАРКИНГ НА ОБЩИНСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ, ЗА СМЕТКА НА ДЪНОКОПЛАТЕЦА. ЗАЩО НАРОДА МЪЛЧИ И НЕ ПОВДИГА ТОЗИ ВЪПРОСТ .КЪДЕ Е ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ , КОЕТО ДА ПОИСКА ОТГОВОР ОТ КМЕТА И МЕСНИЯ РАЗБОЙНИЧЕСКИ ПАРЛАМЕНТ…ТОВА Е КОМУНДРЕЛСКОТО-ПАРТИИНО – ЧИНОВНИЧЕСКО БАЙ ГАНЮВСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАД ХАСКОВО…..

Анонимен
Анонимен
23.11.2023 9:07 9:07

ВЪВ ЕДНА НОРМАЛНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ИМА ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ.А КОГАТО КМЕТА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ РАБОТОДАТЕЛ , СТАВА НЕНОРМАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАД ХАСКОВО.СЪС НАРОДНИ ПАРИ , ЛЕСНО СЕ КУПУВАТ ГЛАДЕН НАРОД… НАЙ БЕДНИЯ ГРАД ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ГРАД ХАСКОВО И СЪС НАЙ НИСКИТЕ ДОХОДИ- ЗАМИРАЩ И УМИРАЩ ГРАД, БЕЗ ИКОНОМИКА….

Back to top button